[hr] [en]
banner

Odstranjenje i rekonstrukcija kožnih tumora i drugih promjena na koži lica

Koža nije jednolika površina i na njoj možemo naći promjene povećane ili smanjene pigmentacije ili promjene koje su iznad ili ispod razine okolne kože. Većina kožnih promjena je dobroćudna i ne treba ih odstranjivati, osim u slučaju kada vas ne zadovoljavaju estetski. Manji broj promjena su kožni tumori. Najčešći su baseocelularni i planocelularni karcinomi. Rijetki, ali opasni, najčešće pigmentirani tumori, su melanomi. Iskusan dermatolog ili kirurg s velikom sigurnošću može kliničkim pregledom postaviti dijagnozu, ali jedino patolog nakon odstranjene promjene može sa sigurnošću reći o kakvoj se promjeni radilo.

Bez obzira na to o kakvoj je bolesti riječ, svaka operacija na licu je estetska. Isto tako svaka operacija ostavlja ožiljak na licu. Bolesnik i kirurg moraju imati na umu ove dvije činjenice. Uspjehom operacije na licu smatra se smještaj ožiljka tako da on bude najmanje uočljiv.

Trebate li odstraniti promjenu na Vašem licu?

Postoji veliki broj različitih promjena koje se mogu nalaziti na koži ili u koži lica. Za svaku promjenu na koži lica najbolje se obratiti svom liječniku koji će Vam dati stručni savjet. Ovdje su nabrojane samo najčešće promjene ili one koje svakako zahtijevaju liječenje.

Svako lice ima madeže, najčešće tamno pigmentirane promjene, iznad površine kože. To su promjene dobroćudne prirode i tokom života polagano rastu. Razlog njihova uklanjanja može biti estetski ili zbog toga što se nalaze na mjestu koje smeta u svakodnevnom životu (brijanje, češljanje, ovratnik košulje i slično). Neki madeži imaju potencijal da pređu u zloćudnu formu, tj. melanom. Za savjet se najbolje obratiti liječniku. Jedini način da se utvrdi stvarna priroda madeža je pregled patologa nakon njegova odstranjenja. Madeži se odstranjuju najčešće eliptično i ožiljak ovisi o veličini promjene.

Solarne hiperkeratoze su promjene koje nastaju na koži lica kao posljedica dugotrajnog izlaganja suncu. To su dobroćudne promjene, ali katkada mogu ličiti melanomu ili u svojoj podlozi mogu imati kožni karcinom. Mogu se odstraniti na razne načine, ali se preporučuje kirurško odstranjenje koje rezultira materijalom za patologa koji postavlja završnu dijagnozu.

Baseocelularni karcinom je najčešći zloćudni tumor lica. On gotovo nikada ne metastazira, ali se lokalno širi i ako nije u cijelosti odstranjen javlja se ponovno, tj. recidivira. Javlja se u više oblika i za svaku promjenu na koži lica koju ranije niste primijetili, a ona se polako, ali stalno povećava najbolje je potražiti savjet liječnika. Ako se tumor odstrani u ranoj fazi, operacija se može napraviti ambulantno u lokalnoj anesteziji. Nakon odstranjenja tumor je potrebno poslati patologu koji će utvrditi postoje li rubovi zdravog tkiva oko tumora. Ako se tumor odstrani sa zdravim rubovima, tumor se ne vraća. Bolesnici operirani zbog ovog tumora skloni su kasnijem dobivanju istog ili drugog kožnog tumora pa se preporučuju kontrole najmanje dva puta godišnje.

Planocelularni karcinom je drugi najučestaliji zloćudni kožni tumor. Najčešće se javlja u obliku ranice koja ne cijeli. Osim na koži lica može se pojaviti i na crvenilu usnice. Tumor se osim lokalno može širiti i na susjedne limfne čvorove glave i vrata. Mali tumori zahtijevaju ambulantno liječenje, a veći nakon odstranjenja zahtijevaju rekonstrukciju defekta. Tumor je nakon odstranjenja potrebno poslati patologu na analizu kako bi se utvrdili zdravi rubovi oko tumora. Nakon operacije ovog tumora potrebne su redovite kontrole jer se metastaze mogu javiti i više od dvije godine nakon odstranjenja tumora. Povremene kontrole se preporučuju i nakon dvije godine od odstranjenja tumora jer bolesnik može dobiti isti ili drugi kožni tumor.

Melanom je najčešće tamno pigmentirani zloćudni tumor kože. Može nastati iz postojećeg madeža ili nastaje na prije nepromijenjenoj koži. Za svaki madež koji promijeni boju, veličinu, koji povremeno krvari ili se promjeni koža oko madeža potrebno se javiti liječniku. Preporučuje se takav madež odstraniti sa zdravim rubom 2-3 mm (ekscizona biopsija) i tkivo poslati na analizu patologu. Od patologa se očekuje da otkloni ili potvrdi dijagnozu te ako se radi o melanomu, kaže dubinu njegovog rasta u koži. Terapija melanoma ovisi o nalazu patologa. Površinski melanomi rijetko metastaziraju i dovoljno je proširiti zdravi rub (eksciziju) oko bivšeg madeža. Kod tumora koji su dublje prodrli u kožu, osim proširene ekscizije, potrebno je odstraniti i pripadajuće limfne čvorove na glavi i vratu (disekcija vrata). Kod početnog melanoma prognoza bolesti je izvrsna, a kod onih uznapredovalih, s proširenom bolesti na vratu i drugim organima, potrebno je nastaviti s dodatnom medikamentoznom terapijom. Za uspješno liječenje najvažnije je da se ono rano započne pa je samopregled bolesnika i rani odlazak liječniku izuzetno važan.

Donošenje odluke o operaciji

Da bi se izliječila promjena na koži lica, najčešće je dovoljno da se ona odstrani, tj. ekscidira. U malom broju slučajeva, nakon odstranjenja i definitivne patološke dijagnoze, potrebni su dodatni zahvati. To može biti dodatna ekscizija i rekonstrukcija, odstranjenje žlijezde slinovnice ispred uha, parotidektomija ili operacija na vratu, tj. disekcija vrata.

Promjene na licu može odstraniti dermatolog, plastični kirurg ili specijalist za uho, grlo i nos.

Zašto odstranjenje Vaše promjene trebate povjeriti specijalistu plastičnom kirurgu glave i vrata? Edukacija specijalista plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i vrata sjedinjuje principe tumorske i plastične kirurgije glave i vrata, tako da vaše započeto liječenje on može i dovršiti.

Nakon što ste odabrali kvalificiranog kirurga u kojega imate povjerenja, tijekom pregleda osim promjene na koži, kirurg će ispitati tip Vaše kože i predložiti Vam operaciju koja će za Vas biti najpogodnija. S liječnikom trebate prodiskutirati o mogućoj patološkoj dijagnozi, eventualnim dodatnim zahvatima koji su mogući nakon definitivne patološke dijagnoze, rizicima zahvata te nekim stanjima koja mogu utjecati na sam zahvat kao što su krvni tlak, lijekovi koji eventualno mogu utjecati na zgrušavanje krvi, alergije, pušenje, sklonost ožiljcima i slično. Za uspjeh zahvata pa tako i za donošenje odluke o zahvatu odlučujuće je zajedno s kirurgom realno procijeniti njegovu nužnost i očekivani rezultat.

Razumijevanje operacije

Način na koji će se promjena na Vašem licu odstraniti ovisi o njezinoj veličini i mjestu na kojem se nalazi. Najčešće se promjena odstranjuje u obliku elipse (eliptična ekscizija), a rubovi nastalog defekta se zašiju po slojevima kože (primarno zatvaranje). Smjer dužeg promjera eliptične ekscizije mora biti u smjeru prirodnih nabora kože lica kako bi ožiljak bio manje uočljiv. U slučaju da je promjena takve veličine ili je tako smještena da bi primarno zatvaranje dovelo do lošeg estetskog rezultata, defekt se zatvara režnjem. Najčešće se radi o lokalnom režnju, tkivu iz okoline koje se «presloži» na način da anatomske strukture lica ostanu netaknute.

Što nakon operacije?

Većina zahvata se izvodi u lokalnoj anesteziji i bolesnok može napustiti bolnicu isti dan. U slučaju da je zahvat napravljen u općoj anesteziji, bolesniku savjetujemo da prenoći u bolnici. Nakon što popusti anestezija, bolesnik može osjećati minimalnu bol i liječnik će mu savjetovati koje lijekove može uzimati. Ako je nakon zahvata postavljen zavoj, on se može odstraniti drugi dan nakon zahvata. Bolesniku se savjetuje da leži s podignutim uzglavljem i na rani drži hladni, suhi oblog kako bi se smanjio postoperativni otok. Zbog istoga razloga treba izbjegavati i veće tjelesne napore. Za čišćenje rane savjetujemo fiziološku otopinu nakon čega se rana namaže tankim slojem antibiotske masti. Šavovi se uklanjaju između petog i sedmog dana. Za oporavak je potrebno od 10 do 14 dana. Na tržištu postoji veći broj krema koje ubrzavaju starenje ožiljaka. Za njihovo korištenje bolesnik se treba konzultirati sa svojim liječnikom. Izgled ožiljka nakon zahvata se ne ocijenjuje nakon skidanja šavova, već se čeka 6 mjeseci nakon zahvata da bi se dala definitivna procjena operacije.

Odstranjenje i rekonstrukcija kožnih tumora i drugih promjena na koži lica.