[hr] [en]
banner
Facelift_01

Facelifting

Starenje lica je neizbježno i ono počinje na licu i vratu. Prve bore pojavljuju se na uglovima očiju, a zatim se fine bore pokazuju na čelu. Linija donje čeljusti postaje mekša i počinje mreškanje kože na njezinom donjem rubu. Koža postaje labava ispod brade, a na vratu se pojavljuju nabori. Naslijeđe, navike, sila teža i izlaganje suncu doprinose starenju lica. Kako stanovništvo postaje sve starije, jasno je zašto je facelifting postao treća najčešća plastična operacija.

Ako se pitate kako ritidektomija ili facelifting, kako se zahvat najčešće zove, može poboljšati Vaš izgled i samopouzdanje, morate znati kako se facelifting izvodi i što od njega možete očekivati. Namjena ovog teksta je da Vam pruži potrebne informacije ako se odlučite za ovaj zahvat. Dobra komunikacija između pacijenta i kirurga je osnova svakog uspješnog zahvata plastične kirurgije. Stečeno povjerenje prije zahvata se temelji na realnim očekivanjima i stručnim informacijama kirurga koji može odgovoriti na pitanja koja Vas zanimaju.

Je li facelifting za Vas?

Kao za sve zahvate u plastičnoj kirurgiji realna očekivanja od operacije su preduvjet uspjeha. Razumijevanje ograničenja faceliftinga i psihološka stabilnost su najvažniji za uspjeh. Nema idealnog faceliftinga, već nam je cilj poboljšati izgled Vašeg lica. Tip Vaše kože, njezin elasticitet, sposobnost zacjeljivanja, koštana struktura Vašeg lica i realnost očekivanja su čimbenici koje treba raspraviti prije zahvata. Zahvat se nekad radi kod osobe od trideset godina, ali on se može uspješno napraviti i u osamdesetim godinama. Facelifting ne može zaustaviti starenje niti Vas može pomladiti, ali Vam može pomoći da izgledate dobro, zdravo i mladoliko. Mnogi pacijenti navode da im se nakon faceliftinga podiglo samopouzdanje.

Prije nego što se odlučite za facelifting, razgovarajte s kirurgom o mogućim drugim zahvatima na licu, bradi i vratu koji bi mogli poboljšati rezultat nakon zahvata. Mnogi pacijenti odluče facelifting kombinirati s liposukcijom podbratka ili zatezanjem opuštene kože vrata. U tom slučaju je potrebno nekoliko zahvata, a oni se mogu obaviti u nekoliko faza kako bi se dobio najbolji rezultat.

Kako donijeti odluku o zahvatu?

Izbor kvalificiranog kirurga je najvažniji. Na prvom pregledu kirurg će ispitati izgled Vašeg lica, teksturu, boju i elasticitet Vaše kože. Također će napraviti i Vaše fotografije. U anamnezi će ispitati stanje Vašeg zdravlja, naročito Vaš krvni tlak, sklonost stvaranju ožiljaka, pušenju i eventualnu sklonost krvarenju, moguće druge bolesti te upoznati Vaš stav o zahvatu jer su realna očekivanja najvažija za uspjeh. Prodiskutirat će se i sam zahvat te poboljšanja Vašeg izgleda koja možete očekivati.

Nakon što donesete odluku o zahvatu, kirurg će vam objasniti tehničke detalje operacije, anesteziju, potrebnu preoperativnu pripremu te moguće komplikacije.

Facelift_02

Razumijevanje zahvata

Rez za faceliftnig počinje u području sljepoočnice, neposredno iznad i ispred uha te se kreće ispod i iza uške prije nego što se počne spuštati u liniju kose na vratu. Koža se odigne s obraza prije nego što kirurg zategne potkožno tkivo i mišiće lica. Prije šivanja odstrani se višak vezivnog tkiva i kože. Važno je napomenuti da je u svim slučajevima rez smješten tako da «pada» u prirodne nabore kože i to ga čini minimalno vidljivim. Nakon odstranjenja viška kože rez se zašije bez potrebe da se brije kosmati dio. Ovisno o obujmu zahvata, operacija traje od dva do četiri sata. Operacija se najčešće izvodi u općoj anesteziji. Nakon zahvata je potrebno previti cijelo područje operacije laganim zavojem kako bi ga se zaštitilo.

Što očekivati nakon zahvata?

Nakon zahvata bolesnici obično ne osjećaju bolove. Za svaki slučaj postoperativno ćete dobiti lijekove protiv bolova i uputstva što da uzimate ako se bolovi pojave. Određeni otok i krvni podljevi su očekivani nakon operacije. Da bi ih se svelo na minimum, savjetovat će Vam se da ležite podignuta uzglavlja te da koristite hladne obloge i led. Također treba izbjegavati bilo kakav tjelesni napor. U slučaju da se pojave jači bolovi, otok ili krvarenje savjetovat će Vam se brzo javljanje svom kirurgu. Unatoč tome što su komplikacije faceliftinga rijetke i tisuće faceliftinga se rade svake godine, facelifting se može zakomplicirati kao i svaka druga operacija.

Ponekad se nakon operacije postave cjevčice koje dreniraju krv koja se nakupi u operativnom polju. One se odstranjuju drugi postoperativni dan. Šavovi se odstranjuju 5 do lo dana nakon zahvata. Preporučuje se da se nakon operacije izbjegavaju veći tjelesni napori te da se ukućani pripreme za pomoć u ranom postoperativnom razdoblju.

Oporavak obično traje oko dva do tri tjedna, a mnogi se na posao vraćaju već nakon dva tjedna. Ožiljci su minimalno uočljivi i lako se mogu prikriti kosom ili šminkom. Nakon otprilike 6 mjeseci ožiljci se teško mogu uočiti. Nemojte zaboraviti da proces starenja napreduje i nakon zahvata te da će se zategnuto tkivo nešto opustiti nakon prvih nekoliko tjedana.

Plastičnom kirurgijom lica mogu se popraviti mnogi znakovi preranog starenja koji mogu smanjiti Vaše samopuzdanje. Promjenom Vašeg izgleda možete promijeniti i Vaše samopuzdanje.

Face-lift ili ritidektomija - podizanje i uklanjanje viška kože lica da bi se smanjile bore i obješenost kože lica i vrata. Podliježuća muskulatura i tkiva su ponovno poduprta i napeta.