[hr] [en]
banner
OcneVjedje_01

Kirurgija očnih vjeđa

Svake godine stotine tisuća žena i muškaraca odabiru blefaroplastiku da bi poboljšali vlastiti izgled. Obješene vjeđe čine ljude starijima, a također mogu oslabiti funkciju vida. Blefaroplastika trajno popravlja ove teškoće te otklanja tjestaste, vrećaste formacije ispod očiju, koje čovjeku daju iscrpljen i umoran izgled. Ovaj zahvat ne može otkloniti tamne krugove, tanke linije i nabore oko očiju niti može ispraviti spuštene obrve. Iako se blefaroplastika obično izvodi u jednom postupku, Vaš kirurg Vam također može predložiti podizanje obrva «browlift», zatezanje lica «face lift» ili pomlađivanje kože «skin resurfacing» da bi se postigao najbolji rezultat.

Ako se pitate kako Vam blefaroplastika može promijeniti izgled, trebate znati kako se izvodi operacija očnih vjeđa i što možete očekivati od ove vrste kirurškog zahvata. Cilj ovog teksta je da Vam pobudi zanimanje za mnoga uobičajena pitanja i omogući informacije potrebne da počnete ozbiljnije razmišljati o blefaroplastici.

Uspješna estetska operacija je posljedica bliske suradnje između pacijenta i kirurga. Povjerenje, temeljeno na realnim očekivanjima i istančanoj medicinskoj kompetenciji, razvija se tijekom konzultacija koje prethode operativnom zahvatu. Vaš kirurg Vam može dati odgovore na specifična pitanja u skladu s Vašim posebnim potrebama.

OcneVjedje_02

Je li Vam potrebna blefaroplastika?

Kao kod svih plastičnih operacija lica zdravlje i realna očekivanja osnovni su preduvjeti uspjeha zahvata. Blefaroplastika otklanja suvišno masno mišićno tkivo te kožu kako sa gornje, tako i sa donje vjeđe. Rezultat je osvježen, mlađi i postojaniji izgled očne regije.

Ljudi s cirkulatornim, oftalmološkim i ostalim ozbiljnim zdravstvenim stanjima mogu se osloniti na dijagnostička umijeća svojih specijalista, koji će je ustanoviti je li blefaroplastika opcija koju mogu uzeti u obzir. Savjetovanje s estetskim kirurgom pomoći će Vam odlučiti može li neki dodatni, dobro planirani kirurški zahvat pospješiti uspjeh operacije. Vaš kirurg Vam može predložiti planiranje simultanog podizanja čela «forehead lifta» da bi se ispravile spuštene obrve i zagladilo čelo ili «skin resurfacing» za otklanjanje tankih linija nabora oko očiju.

Kako donijeti odluku o zahvatu?

Bez obzira na to želite li operativni zahvat iz funkcionalnih ili estetskih razloga, Vaš je izbor osposobljenog plastičnog kirurga glave i vrata od ključne važnosti. Pacijent se također mora obvezati da će slijediti preoperativne i postoperativne upute kirurga.

Tijekom preoperativnih konzultacija bit ćete pregledavani i podvrgnuti testovima koji ispituju funkciju vida, produkciju suza, upotrebu leća te Vašu motivaciju za operativni zahvat. Vaš kirurg će Vam objasniti što možete očekivati od blefaroplastike te će ispitati Vašu osobnu povijest bolesti. Čimbenici koji će se procjenjivati uključuju dob, tip kože i stupanj opstrukcije vida. Možete očekivati otvorenu i iskrenu razmjenu informacija između Vas i kirurga, koja će uspostaviti temelje uspješnog ishoda.

Nakon što donesete obostranu odluku, raspravit će se operativna tehnika za vaš individualni problem. Oblik anestezije, kirurška oprema i rizici zahvata bit će Vam objašnjeni.

OcneVjedje_03

Razumijevanje operativnog zahvata

Prilikom blefaroplastike na gornjim vjeđama kirurg najprije označava individualne crte uzduž prirodnih nabora vjeđa, kako bi ožiljke učinio praktički nevidljivima. Nakon reza na koži odstranjuje se suvišno masno tkivo, mišići i opuštena suvišna koža. Upotrebom sitnih šavova za zatvaranje reza smanjuje se vidljivost ožiljaka.

Tijekom blefaroplastike na donjim vjeđama kirurg pravi rez na skrivenom mjestu uzduž linije trepavica te naborima na donjim vjeđama koje se javljaju prilikom smijeha. Suvišno masno tkivo, mišić i koža se odstranjuju prije nego što se rana zašije finim šavovima. Voluminoznost vjeđa koja je uzrokovana suvišnim masnim tkivom može se otkloniti i uz pomoć transkonjuktivalne blefaroplastike. Rez kod ovog postupka se postavi unutar donje vjeđe i suvišno masno tkivo se odstranjuje. Prilikom zatvaranja ovakve vrste rane koriste se šavovi koji su nevidljivi. Oni su također samorazgrađujući i ne ostavljaju vidljivi ožiljak. U normalnim okolnostima blefaroplastika može trajati otprilike od jedan do dva sata.

Što se može očekivati nakon operativnog zahvata?

Neposredno nakon završetka operacije Vaš kirurg Vam može postaviti sterilne zavoje na ranu. To se ne podrazumijeva prilikom transkonjunktivalne blefaroplastike. Također nije nužno da se oko zatvori iako se mogu upotrebljavati različite masti za oči radi sprečavanja suhoće oka. Određeni stupanj oticanja i stvaranja hematoma je normalan. Upotreba hladnih obloga, kao i podizanje uzglavlja kod ležanja, pomoći će zacjeljivanju rane i smanjiti nelagodu. Vaš kirurg će Vam također prepisati lijekove za smanjivanje boli.

Tjedan i pol nakon blefaroplastike moći ćete očistiti područje oko očiju (oči Vam se mogu činiti ljepljive, suhe te možete osjećati lagani svrbež). Tada se mogu preporučiti kapi za oči. Vaš će Vam kirurg preporučiti opseg poslova koji smijete obavljati i kakva okruženja trebate izbjegavati sljedećih nekoliko tjedana nakon operativnog zahvata. Trajni šavovi bit će odstranjeni od tri do pet dana nakon operacije. Samorazgrađujući šavovi će nestati sami od sebe tijekom vremena.

Estetski kirurg Vam omogućava korigirati mnoge osobne nedostatke i znakove preuranjenog starenja koji mogu umanjiti Vaše samopouzdanje. Mijenjanjem Vašeg izgleda, estetski kirurg Vam može pomoći da se ponovo osjećate kao nekada.

Operacija očnih kapaka ili blefaroplastika - korekcija nezategnute kože i naslaga masti s gornje i donje vjeđe da bi se smanjila “mlohavost” i uklonili “podočnjaci”.