[hr] [en]
banner
Dermoabrazija_01

Kemijski piling i dermoabrazija

Zadnjih pedesetak godina žene i muškarci provode više slobodnog vremena vani nego prethodne generacije. Puno sati rekreativno provedenih vani, najviše tijekom ljetnih i zimskih odmora, utječe na promjene ljudske kože. Prerano stvaranje bora češće je danas nego ikada ranije. I muškarci i žene traže plastičnog kirurga lica kako bi u prvotno stanje vratio njihovu suncem oštećenu kožu. Kirurgija isto tako može poboljšati izgled ožiljaka uzrokovanih aknama i odstraniti prekancerozne izrasline odnosno keratoze.

Ako se pitate kako se kemijskim pilingom ili dermoabrazijom može poboljšati izgled Vaše kože, Vaše samopouzdanje ili Vaše zdravlje, morate znati kako se kemijski piling i dermoabrazija primijenjuju i što možete očekivati od ovih postupaka. Ovaj članak će Vam pokušati o tom dati osnovne informacije.

Uspješna plastična kirurgija lica je rezultat dobrog odnosa između bolesnika i kirurga. Povjerenje, temeljeno na realističnim očekivanjima i medicinskom znanju, razvija se u fazama savjetovanja prije operacije. Vaš kirurg Vam može odgovoriti na specifična pitanja o specifičnim problemima Vaše kože.

Dermoabrazija_01

Je li remodeliranje kože za Vas?

Najvažniji zahtjev svakog kirurškog zahvata je dobro zdravlje. Ostali zahtjevi su manje važni, ali se moraju uzeti u obzir u razgovoru s Vašim kirurgom. Očekivanja od kirurškog zahvata i kirurga moraju biti realistična. Postupci remodeliranja kože ne mogu učiniti Vašu kožu savršenom; puno važniji cilj je poboljšati izgled kože koliko god je to moguće.

Tip Vaše kože, boja i godine su važni faktori o kojima se treba raspravljati prije kirurškog zahvata. Ako imate tamniju kožu ili probleme kao što su alergije, prijašnje opekline, ranije stvaranje ožiljnog tkiva ili izloženost zračenju, možda biste trebali posebnu evaluaciju kako bi se odredilo jeste li mogući kandidat za ove postupke. Ako ste ranije imali epizode herpesa u ustima, obavijestite svog kirurga o navedenom.

Prije odluke o postupku preoblikovanja kože plastični kirurg lica može predložiti njegu lica i druge postupke prije zahvata. Ako imate opsežna oštećenja od starenja ili ozljede, možda će biti potrebno više od jednog postupka.

Donošenje odluke o remodeliranju kože

Bez obzira na to jeste li tražili kemijski piling ili dermoabraziju zbog funkcionalnih ili estetskih razloga, Vaš izbor kvalificiranog kirurga lica je najvažniji. Kirurg će pregledati Vašu kožu da bi odredio faktore koji bi mogli utjecati na ishod operacije i odrediti odgovarajući zahvat. Vi i vaš kirurg ćete istražiti Vaš stav prema operaciji te razmotriti realistična očekivanja i mogućnosti. Povjerenje izgrađeno u ovim raspravama i zajednička odluka kirurga i bolesnika su nužni za uspješan rezultat zahvata.

Nakon što je Vaš kirurg odlučio napraviti kemijski piling ili dermoabraziju, sve mogućnosti zahvata će Vam biti objašnjene zajedno s rizicima. Također ćete primiti i informacije o zahvatu. Treba imati u vidu da ni kemijski piling ni dermoabrazija ne mogu spriječiti obješenu kožu ili starenje kože. Nadalje neki od kemijskih pilinga mogu posvijetliti kožu te morate koristiti zaštitu od sunca. Vodeći detaljnu medicinsku dokumentaciju, Vaš kirurg Vam može savjetovati koju vrstu anestezije i koje kirurške prostorije trebate koristiti i neke dodatne mogućnosti zahvata. Vaš kirurg Vam može predložiti druge zahvate prije ili poslije remodeliranja da bi se poboljšao krajnji rezultat.

Dermoabrazija_03

Razumijevanje zahvata

Koža se sastoji od epidermisa i dermisa. Unutar dermisa se nalaze dva sloja koja se sastoje od kolagena, dugačkih niti koje se opuštaju i rastežu starenjem i oštećenjima od sunca. Ako je najdublji sloj (retikularni sloj) oštećen, nastaje ožiljak dok gornji sloj dermisa (papilarni sloj), zaraste nakon ozljede bez ožiljka. Prilikom primjene kemijskog pilinga kirurg primijenjuje više kemikalija na kožu. Glikolična kiselina je srednje jačine. Trikloracetatična kiselina se može koristiti u različitim jačinama. Najdublji piling se postiže fenolom.

Prije svakog pilinga lice mora biti temeljito očišćeno tekućinom da se ukloni masnoća i pripremi koža za najdublju penetraciju. Kako se kemikalije primijenjuju, epidermis se uklanja te kemikalije prodiru u prvi sloj dermisa.

Dermoabrazija je kirurška tehnika kojom se mogu izravnati dublji ožiljci i bore. Kirurg koristi lokalni anestetik i/ili sredstvo za smrzavanje da bi učinio kožu utrnulom. Nakon navedenog koristeći brzorotirajuću brusilicu, kirurg uklanja gornji sloj kože da bi se došlo do odgovarajućeg sloja za najbolji rezultat. Dužina i dubina ožiljka te stupanj brazdanja određuju dužinu zahvata.

Što očekivati nakon zahvata?

Odmah nakon kemijskog pilinga ili dermoabrazije kirurg može staviti zavoj na Vašu kožu. Oteklina i ljuštenje kože su normalni, mast koja će učiniti kožu fleksibilnom će se aplicirati kroz sedam do deset dana. Crvenilo kože koje perzistira nakon početne faze cijeljenja obično nestaje nakon četiri tjedna. Kirurg obično savjetuje kašastu dijetu, izbjegavanje ekstremnih temperatura i bilo kakve aktivnosti koja uzrokuje stres kože prilikom cijeljenja. Najvažnije je doslovno se pridržavati postoperativnih uputa Vašega kirurga. Ako se nakon zahvata javi bilo kakvo pojačano crvenilo ili svrbež, treba odmah obavijestiti kirurga.

Od jednog do dva tjedna nakon zahvata nova koža koja nastaje je bolja, nema bora i ružičaste je boje. Proći će nekoliko tjedana dok crvenilo u potpunosti ne nestane. Njega prilikom praćenja uključuje zaštitu od sunca dok se ne stvori novi pigment. Bolesnik će primijetiti da koža dugo ostaje svjetlija nakon zahvata, ali će se navedeno stanje vratiti u normalu kada se ponovo stvori sloj pigmenta.

Plastična kirurgija lica može ispraviti mnoge mane na licu i znakove preranog starenja koji mogu narušiti samopouzdanje. Mijenjajući Vaš izgled, ova kirurgija Vam može pomoći da se osjećate bolje u vlastitom tijelu.