[hr] [en]
banner
Uske_01

Otoplastika

Možda nijedna tjelesna karakteristika ne vapi za plastičnokirurškim zahvatom kao što su «klempave» uši. Djeca, koja su žrtve okrutnih nadimaka poput «Slonić Tonić» ili «Miki Maus», najčešći su kandidati za otoplastiku mada se ovaj zahvat može učiniti u bilo kojoj dobi nakon što uši dostignu punu veličinu (najčešće oko pete do šeste godine života).

Uši mogu biti i blago izobličene što može uzrokovati djetetovo povlačenja u sebe i lošu prilagodbu na školu. Kada se već odlučimo za otoplastiku, uobičajeno mišljenje glasi: «što prije, to bolje».

Odrasli također mogu relativno lako izvući korist od ovakvoga zahvata koji poboljšava samopouzdanje. Često se odrasli odlučuju za ovaj zahvat u kombinaciji s nekim drugim plastičnokirurškim zahvatom. Ne samo da je moguće «spljoštiti uši», već se ušima mijenja oblik, veličina ili se učine simetričnima.

Ako Vas zanima kako otoplastika može poboljšati Vaš izgled, morate znati kako se otoplastika izvodi i što možete očekivati od ovoga zahvata.

Ovaj Vas tekst može riješiti mnogih nedoumica.

Uspješni plastičnokirurški zahvat rezultat je dobre komunikacije između pacijenta i kirurga. Povjerenje, temeljeno na realnim očekivanjima i točnoj medicinskoj procjeni, razvija se tijekom konzultacija koje prethode operaciji. Vaš će Vam kirurg odgovoriti na pitanja o Vašim specifičnim potrebama.

Je li otoplastika za Vas?

Opće dobro zdravstveno stanje i realna očekivanja su preduvjeti uspješnosti zahvata. Također je važno razumjeti sam zahvat. Otoplastika neće poboljšati Vaš sluh. Ono što je bitno za uspješnu otoplastiku jest da uši budu u proporcionalnom odnosu s veličinom te oblikom lica i glave.

Uske_02

Kada razmatraju otoplastiku, roditelji moraju biti uvjereni da je to u najboljem interesu njihova djeteta. Pozitivan stav, koji prethodi zahvatu, važan je čimbenik u svakom korektivnom zahvatu na licu što je osobito važno kada je pacijent dijete ili adolescent.

Odrasli kandidati za otoplastiku moraju razumjeti da čvrsta hrskavica u cijelosti razvijenog uha ne dopušta istovjetnu podatnost u oblikovanju poput one u djece. Razgovor s kirurgom može pomoći roditeljima da odluče što je najbolje za njihovo dijete ne samo estetski, već fiziološki i psihološki. Vrijeme odabrano za operaciju uvijek je važna odluka. Učiniti zahvat u mlađoj dobi je vrlo poželjno iz dva razloga: hrskavica je jako podatna i dopušta veću mogućnost oblikovanja, a uz to će dijete imati psihičku korist od kozmetskog poboljšanja.

Kako se odlučiti za operaciju?

Vaš izbor sposobnog plastičnog kirurga glave i vrata odlučujućeg je značaja. Tijekom konzultacija kirurg će pregledati građu uha i s Vama prodiskutirati mogućnosti korekcije. U slučaju da samo jedno uho zahtijeva «pričvrščivanje», zahvat će Vam zasigurno biti preporučen obostrano kako bi se postigao najprirodniji, što simetričniji oblik.

Kad zajedno odlučite da je otoplastika indicirana, Vaš kirurg će Vam objasniti postupak, vrstu anestezije i kirurške mogućnosti. Uobičajeno, Vaš kirurg će Vam preporučiti opću anesteziju ako se radi o malim pacijentima te lokalnu anesteziju uz blagu sedaciju ako je riječ o starijoj djeci i odraslima. U uobičajenim okolnostima vrijeme trajanja operacijskog zahvata je otprilike dva sata.

Uske_03

O operaciji

Operacija počinje rezom iza uha, u naboru gdje se uho spaja s glavom. Kirurg će zatim ukloniti potrebnu količinu hrskavice i kože da bi postigao pravi efekt. Ovisno o tipu promjene kirurg će narezivati hrskavicu oblikujući je u željeni oblik i zatim je pričvrstiti trajnim šavovima prema nazad. Nekada se hrskavica neće uklanjati, već će se oblikovati šavovima, a potom, nakon što se dobije željeni oblik, uho će se pričvrstiti dok ga samo zacjeljivanje ne zadrži u željenom položaju.

Što očekivati nakon operacije?

Mekani zavoji postavljeni na ušci ostat će od 5 do l0 dana. Većina pacijenata osjeća blagu neudobnost. Ako ste navikli spavati postrance, te ćete se navike morati odreći približno tjedan dana da ne vršite dodatan pritisak na uši. Ponekad se preporučuju i trake koje osiguravaju položaj ušima do dva tjedna nakon zahvata.

Rizik same operacije je minimalan. Nakon cijeljenja rane, zaostat će tanki, bjelkasti ožiljak iza uha. S obzirom na to da se ožiljak nalazi u prirodnom naboru iza uha, on je praktički nevidljiv. Ako se bol nakon operacije povećava, uzrok je vjerojatno zavoj koji je previše stegnut. Potrebno se javiti kirurgu kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Plastičnokirurški zahvati na licu učinili su mogućom korekciju mnogih mana lica koje često umanjuju nečije samopouzdanje. Promjenom Vašeg izgleda korektivna kirurgija Vam može pomoći da promijenite vlastiti stav prema sebi.

Operacija tzv. “klempavih ušiju” ili otoplastika - korekcija odstojećih ili deformiranih uški.