[hr] [en]
banner

Korekcija ožiljaka

Popravljanje ožiljka ili korekcija jedan je od najčešćih zahvata koji se rade na licu. Nastanak ožiljka je normalna reakcija tkiva na ozljedu i njegov nastanak se očekuje nakon ozljede kože, ali i nakon svakog kirurškog zahvata. Izgled ožiljka ovisi o uzroku nastanka rane, materijalu i instrumentima koji se koriste za njezino zbrinjavanje, vještini kirurga, ali i o dobi bolesnika, kvaliteti njegove kože, tenu i reakciji organizma na ozljedu. Izgled ožiljka neposredno nakon zbrinjavanja rane ili kirurškog zahvata nije definitivan i s vremenom se očekuje da će se njegova boja i tvrdoća približiti okolnoj koži. Korekcija ožiljka se ne preporučuje šest mjeseci nakon njegova nastanka jer se očekuje da će u tom razdoblju ožiljak poprimiti svoj trajni izgled.

Je li korekcija ožiljka za vas?

Svaki kirurški zahvat rezultira ožiljkom i svaka korekcija ožiljka završava ožiljkom. Korekcija ožiljka rezultira ljepšim ili manje uočljivim ožiljkom. Neki bolesnici na ozljedu kože reagiraju pojačanim stvaranjem ožiljka što nazivamo hipertrofičnim ožiljkom ili keloidom. Kod takvih bolesnika treba biti izrazito oprezan s kirurškom korekcijom, jer može rezultirati još većim i izraženijim ožiljkom. Svrha korekcije ožiljka je dvojaka. Ružan ožiljak, ispod ili iznad razine kože, može se kirurški odstraniti i zašiti. Ožiljak se može i kirurški maskirati. Prije donošenja odluke o korekciji ožiljka tražite savjet kirurga. Potrebno je znati kakav rezultat od predloženog zahvata možete očekivati i kada će on biti postignut. Ponekad kirurška korekcija nije jedini zahvat jer se ona često kombinira s dermoabrazijom ili kemijskim pilingom da se dobije najbolji mogući rezultat.

Donošenje odluke o operaciji

Odaberite kvalificiranog kirurga u kojeg imate povjerenja. Tijekom pregleda, osim pregleda ožiljka, kirurg će ispitati tip vaše kože i uzeti fotografije kako bi nakon zahvata mogli ocijeniti uspjeh. S liječnikom trebate razgovarati o mogućim rizicima zahvata te stanjima koja mogu utjecati na sam zahvat kao što su krvni tlak, lijekovi koji mogu utjecati na zgrušavanje krvi, alergije, pušenje, sklonost ožiljcima i slično. Za uspjeh zahvata, pa tako i za donošenje odluke o zahvatu, odlučujuće je da zajedno s kirurgom realno procijenite njegovu korist.

Nakon što ste s kirurgom donijeli odluku, on će vam izložiti tehniku samog zahvata, tip anestezije, dužinu trajanja zahvata, postoperativnu njegu i tijek praćenja nakon operacije.

Razumijevanje operacije

Široki, udubljeni ili izdignuti ožiljci koji prate prirodne nabore kože kirurški se izrežu s rubom koji nije širi od 1 do 2 milimetra. Nakon što se ožiljno tkivo odstrani i koaguliraju male krvne žile, kirurški se odvoje zdrave strukture (koža, potkožno tkivo i mišići). Svaka od struktura se zasebno priljubi kirurškim šavovima. Za uspjeh zahvata je najvažnije da se završni, kožni šavovi, postave bez napetosti na koži. Na taj način ožiljak ostaje uzak i ne vide se ružne oznake šavova koji se usijecaju u kožu.

Ožiljci koji su okomiti na prirodne nabore kože moraju se kirurški maskirati. Maskiranje se ostvaruje izrezivanjem tako da se dobiju izlomljene linije. Izlomljenim linijama postiže se manja uočljivost ožiljka. Postoje dva glavna tipa kirurškog maskiranja: multipla “W” plastika i “geometric broken line” plastika.

Nakon zahvata rana se premaže tankim slojem antibiotske masti koja olakšava čišćenje.

Što nakon operacije?

Većina zahvata se izvodi u lokalnoj anesteziji i bolesnik može napustiti bolnicu isti dan. Ako je zahvat napravljen u općoj anesteziji, bolesnika savjetujemo da prenoći u bolnici. Nakon što anestezija popusti, bolesnik može osjećati minimalnu bol. Liječnik će mu savjetovati koje lijekove može uzimati. Ako je nakon zahvata postavljen zavoj, on se može odstraniti drugi dan nakon zahvata. Bolesniku se savjetuje da leži podignuta uzglavlja te da na rani drži hladni, suhi oblog kako bi se smanjio postoperativni otok. Bolesnik treba izbjegavati i veće tjelesne napore. Za čišćenje rane savjetujemo fiziološku otopinu nakon čega se rana namaže tankim slojem antibiotske masti. Šavovi se uklanjaju između petog i sedmog dana. Za oporavak je potrebno od 10 do 14 dana. Na tržištu postoji veći broj krema koje ubrzavaju starenje ožiljka. Za njihovo korištenje bolesnik se treba savjetovati sa svojim liječnikom. Izgled ožiljka nakon zahvata se ne ocijenjuje nakon skidanja šavova. Za krajnju procjenu operacije potrebno je 6 mjeseci od zahvata.

Korekcija ožiljka - zahvat kojim se ožiljak, nastao nakon traume ili operacije, čini manje uočljivim.