[hr] [en]
banner

Lipofilling

Lipofilling ili transfer vlastitih masnih stanica je tehnika kojom se koristimo kada želimo iskoristiti višak masnog tkiva za dodatak volumena u estetskoj ili korektivnoj kirurgji. Regije u koje najčešće transferiramo mast su glava ( u područje usana, obraza, nazolabijalnih brazdi..)

Lipofilingom se mogu kirigirati i uvučeni ožiljci ili deformiteti mekog tkiva nastali nakon traume ili kirurgije. Lipofilingom se mogu korigirati i urođeni i stečeni deformiteti mekog tkiva i manje asimetrije lica ili se lipofiling koristi u kombinaciji s koštanom kirurgijom kod deformiteta.

Mast se uzima kanilama za liposukciju te nakon posebnog filtriranja i centrifugiranja , izolirane masne stanice se vraćaju na željeno mjesto. Osim masnih stanica lipofilingom se unose i matične stanice PRP (platet rich plasma) koje pomažu i u regeneraciji kože. Najčešće mast uzimamo sa trbuha,  stražnjice, bedara, koljena, unutarnje nadlaktice ili vrata. Zhavat se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, ali i u opčoj aneteziji što ovisi o veličini površine koja se tretira. Dulljina zahvata ovisi o regiji koju tretiramo.

Bitno je za naglasiti da otprilike 30-75% masnih stanica preživi zahvat, stoga je za postizanje željenog rezultata potrebno nekoliko tretmana. Broj tretmana ovisi o kvaliteti triva koje se tretira tako da je preživljenje masnih stanica manje ako se one apliciraju u ožiljno ili zračeno tkivo.